English Estonian
Avaldatud: 2018-06-18 10:00:00 CEST
Nasdaq Tallinn
Pressiteade

Nasdaq Balti börsid hakkavad esile tõstma jätkusuutlikke võlakirju

Tallinn/Riia/Vilnius, Nasdaq Balti börsid - 18. juuni 2018

Tallinn, Eesti, 2018-06-18 10:00 CEST --  

Nasdaq teatab, et Nasdaq Balti börsid hakkavad tänasest rohelise lehe sümboliga ära märkima jätkusuutlikke võlakirju Balti võlakirjanimekirjas. Täpsemalt märgitakse ära need võlakirjad, mis on kategoriseeritud kui rohelised, sotsiaalsed või jätkusuutlikud võlakirjad.

„On rõõm näha, et nõudlus jätkusuutlike investeerimistoodete vastu kasvab ülemaailmselt,“ ütles Nasdaq Balti turu juht Indars Ascuks. „Soovime anda oma panuse, et Balti regioon saaks kohaks, mille poole investorid vaatavad, kui otsivad jätkusuutlikke investeerimistooteid.“

„Jätkusuutlike võlakirjade esile tõstmisega anname investorile võimaluse investeerida ettevõtetesse ja projektidesse Baltikumis, millel on positiivne keskkondlik või sotsiaalmajanduslik mõju,“ ütles Nasdaq Balti börsiteenuste ja Nasdaq Riia börsi juht Daiga Auziņa-Melalksne.

Nasdaq Balti võlakirjanimekirjas on hetkel kolm rohelist võlakirja. Üks neist on 2015. aastal emiteeritud Läti energiaettevõtte Latvenergo poolt, mille puhul on tegemist esimese Ida-Euroopa riigiettevõtte poolt emiteeritud rohelise võlakirjaga. Teine roheline võlakiri on 2017. aastal emiteeritud Leedu riigi omanduses oleva energiaettevõtte Lietuvos energija poolt ja kolmas on samuti eelmisel aastal emiteeritud Läti arengurahastamise organisatsiooni ALTUM võlakiri.

Jätkusuutlikud võlakirjad
Nasdaqi jätkusuutlike võlakirjade turg (The Nasdaq Sustainable Bond Market) on esimene omataoline maailmas ja suurim Euroopas. Võlakirjad sel turul jagunevad kolme kategooriasse: roheline, sotsiaalne ja jätkusuutlik. Jätkusuutlikke võlakirju määratletakse rahvusvaheliselt kui laene, mida kasutatakse selget keskkondlikku ja sotsiaalmajanduslikku kasu toovate projektide rahastamiseks. Rohelised võlakirjad on määratletud kui laenud, mida kasutatakse keskkonda parandavate projektide rahastamiseks. Sotsiaalsed võlakirjad on määratletud positiivset sotsiaalmajanduslikku mõju omavate projektide rahastamiseks. Täpsemalt saab jätkusuutlike võlakirjade kohta lugeda SIIT.

Nasdaq, Inc. on maailma juhtiv kauplemis-, börsitehnoloogia-, noteerimis-, teabe- ja avalike ettevõtete teenuste pakkuja, tegutsedes kuues maailmajaos. Maailma esimese elektroonilise börsi loojana kasutatakse meie tehnoloogiat enam kui 90 väärtpaberiturul 50 riigis. Ligikaudu üks kümnest väärtpaberitehingust maailmas tehakse Nasdaq-i tehnoloogia vahendusel. Nasdaq on koduks 3900 noteeritud ettevõttele, mille turuväärtus on kokku üle 12 triljoni dollari.

 

Lisainfo:
Ott Raidla
Nasdaq Tallinn
Kommunikatsiooni- ja turundusjuht
Tel: +372 640 8862
Mobiil: +372 5552 4824
ott.raidla@nasdaq.com

 

 

 

Nasdaq Balti koondnimetus hõlmab Nasdaq kontserni kuuluvaid börse, reguleeritud turge ja alternatiivturge First North, mida korraldavad Nasdaq'i turukorraldajad Balti riikides, st Nasdaq Tallinn AS, Nasdaq Riga AS ja AB Nasdaq Vilnius.