English Lithuanian
Paskelbta: 2018-06-18 10:00:00 CEST
Nasdaq Vilnius
Pranešimas spaudai

Nasdaq Baltijos rinkoje – didesnis dėmesys žaliųjų obligacijų emisijoms

Ryga/Talinas/Vilnius, Nasdaq Baltijos rinka, 2018 m. birželio 18 d. - Nasdaq (NDAQ) praneša, kad Nasdaq Baltijos rinkos vertybinių popierių biržos, įvertindamos vis didesnį kapitalo rinkos dalyvių susidomėjimą tvariosiomis investicijomis, Nasdaq Baltijos rinkos skolos vertybinių popierių sąraše listinguojamas žaliųjų obligacijų emisijas žymės specialiuoju simboliu.

„Žaliojo lapo” simbolis, jau šiandien emitentams ir investuotojams pristatytas Nasdaq Baltijos rinkos interneto svetainėje nasdaqbaltic.com, žymi Nasdaq Baltijos rinkos skolos vertybinių sąraše įtrauktas tvariąsias obligacijų emisijas. Nasdaq Baltijos rinka tokiu būdu siekia atkreipti kapitalo rinkos dalyvių dėmesį į žaliųjų investicijų svarbą, skatinti jų plėtrą bei prisidėti prie darnaus tvariųjų investicijų vystymo Baltijos regione. 

„Džiaugiamės matydami, kad visame pasaulyje didėja tvariųjų investicijų paklausa”, - sako Indars Aščuks, Nasdaq Baltijos rinkos vadovas. „Kapitalo rinkoms tenka svarbus vaidmuo, sprendžiant mūsų laikų iššūkius. Siekiame, jog Baltijos regionas taptų rinka, kurioje investuotojai atrastų žaliųjų investicijų, o bendrovės – tvaraus finansavimo galimybių”.

„Šia iniciatyva siekiame paskatinti bendroves Baltijos regione atrasti verslo plėtros modelių, kurie taip pat prisidėtų prie tvaraus aplinkos vystymosi, socialinės gerovės ar abiejų šių veiksnių”, – sako Daiga Auziņa-Melalksne, Nasdaq Baltijos rinkos vertybinių popierių biržų ir „Nasdaq Riga” vadovė.

Šiuo metu Nasdaq Baltijos skolos vertybinių popierių sąraše skaičiuojamos trys žaliosios obligacijų emisijos. Dar 2015 m. Latvijos energetikos bendrovė Latvenergo  išleido žaliąsias obligacijas, pirmąsias tokio pobūdžio Rytų Europoje. Žaliųjų  skolos vertybinių popierių emisiją taip pat yra išleidusi  Lietuvos valstybės valdoma „Lietuvos energija” bei Latvijos verslo finansavimo bendrovė ALTUM.

 

 Apie Nasdaq tvariąsias obligacijas

Nasdaq tvariųjų obligacijų rinka yra pirmoji tokio pobūdžio rinka pasaulyje ir viena didžiausių Europoje. Ši rinka išskiria tris obligacijų emisijų kategorijas: žaliąsias, socialiai atsakingas ir tvariąsias. Pagal tarptautinius standartus lėšos, pritrauktos išleidžiant tvariąsias  bei socialiai atsakingas obligacijų emisijas, yra panaudojamos projektams, kuriantiems socialinę ir ekonominę pridėtinę vertę. Žaliųjų obligacijų emisijos paprastai siejamos su aplinkosauginiais tikslais. Daugiau informacijos apie tvariąsias investicijas galite rasti čia: business.nasdaq.com.

Apie Nasdaq:
Nasdaq (NASDAQ: NDAQ) – didžiausia vertybinių popierių prekybos technologijų, vertybinių popierių kotiravimo ir informacijos paslaugų tiekėja visuose šešiuose žemynuose. Nasdaq paslaugų portfelyje – diversifikuoti sprendimai, leidžiantys klientams planuoti ir optimizuoti verslą, įgyvendinti verslo vizijas. Nasdaq technologijos – nepamainomas skaidrumą ir supratimą šiuolaikinėse pasaulio kapitalo rinkose užtikrinantis instrumentas. Nasdaq – tai pirmoji elektroninė vertybinių popierių birža pasaulyje, šiuo metu 50 šalyse valdanti 90 biržų, kuriose sudaromas maždaug vienas iš dešimties vertybinių popierių sandorių pasaulyje. Nasdaq kotiruojama daugiau kaip 3900 bendrovių, kurių rinkos kapitalizacija viršija 13 trilijonų JAV dolerių. Daugiau informacijos: business.nasdaq.com.

Nasdaq Baltijos rinka – tai bendras Nasdaq Tallinn, Nasdaq Riga ir Nasdaq Vilnius rinkų, taip pat ir Nasdaq CSD siūlomų bendrų produktų bei paslaugų pavadinimas. Daugiau apie Nasdaq Baltijos rinką: nasdaqbaltic.com.

Įspėjamasis pranešimas

Informacijoje, pateiktoje šiame pranešime spaudai, yra į ateitį nukreiptų pareiškimų, kurie nėra aiškiai apibrėžti ir yra susiję su įvairiomis rizikomis. Nasdaq įspėja, kad bet kokia į ateitį nukreipta informacija negali būti laikoma garantija dėl bet kokių ateities rezultatų pasiekimo, ir Nasdaq nekontroliuoja veiksnių, kurie gali paveikti tokius faktinius rezultatus. Nasdaq neprisiima jokios atsakomybės viešai atskleisti bet kokių į ateitį nukreiptų pareiškimų.

         Kontaktai žiniasklaidai
         Dace Bulte
         +37167212431
         dace.bulte@nasdaq.com